Hyvä tietää

Hyvä tietää

Olemme keränneet tähän hyödyllistä matkustamiseen liittyvää tietoa.

Aikataulut

Tarkista lähtöaika aina matkavahvistuksesta/ lipusta.

Henkilö- ja yhteystiedot

Matkavarausta tehtäessä pyydämme ilmoittamaan henkilö- ja yhteystiedot sekä mahdolliset erityistiedot (esim. erikoisruokavalio tai liikuntarajoitteisuus). Ilmoittakaa puhelinnumero, josta olette tavoitettavissa myös matkalle lähdettäessä ja matkan aikana. Näin varmistamme, että pystymme palvelemaan Teitä hyvin myös mahdollisissa poikkeustilanteissa. Läheisille on hyvä ilmoittaa jo etukäteen yhteystiedot matkan aikana, sillä matkanjärjestäjää sitoo vaitiolovelvollisuus.

Osanottajatodistus/matkalippu/varauserittely

Tarkista, että osanottajatodistuksessa/ matkalipussa olevat tiedot ovat oikein. mm. nimet, lähtöpäivä, lähtöaika sekä laiva- ja hotellitiedot ovat sovitun mukaiset. Jos varattujen palveluiden oikeellisuus ei ole sovitun mukainen, ilmoitathan siitä välittömästi toimistoomme. Lasku, varauserittely ja maksutosite tulee olla mukana matkalle lähdettäessä.

Passi ja viisumi

Suomen kansalainen voi käyttää passia matkustusasiakirjana kaikkiin maihin matkustaessaan. Passin sijasta matkustusasiakirjana voi käyttää kuvallista EU-henkilökorttia seuraaviin maihin matkustaessaan:
Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tsekki, Unkari ja Viro.

Rokotukset ja lääkkeet

Matkailijan perusrokotuksia ovat mm. jäykkäkouristus-, polio- ja kurkkumätärokotteet. Tarkista rokotusten voimassaolo hyvissä ajoin ennen matkaa. Lisätietoja matkailijan rokotuksista www.rokote.fi. Säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä kannattaa varata mukaan koko loman ajaksi. Pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksissa.

Matkavakuutus

Suosittelemme matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen ottamista kaikille matkoille. Vakuutuksen saat kätevästi omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Matkatavarat

Huolehdi, että kaikissa matkatavaroissa on nimi- ja yhteystiedot.

Ilmoittautuminen laivamatkoilla

Tarkista lähtösatama matkavahvistuksesta. Satamassa tulee olla tuntia ennen laivan lähtöä. Helsingistä matkansa aloittavat saavat matkalippunsa ryhmälähtöselvitystiskiltä. Mikäli olet varannut kauttamme liityntäkuljetuksen satamaan, noutaa kuljettaja matkaliput ja jakaa ne bussissa.

Liityntäkuljetukset laivamatkoille

Liityntäkuljetusten reitit kulkevat useiden paikkakuntien kautta. Bussin lähtöaikataulu löytyy matkan varauserittelystä. Bussin lähtöpaikalla on hyvä olla viimeistään kymmenen minuuttia ennen varauserittelyyn merkittyä lähtöaikaa Bussi ajaa vain niiden pysäkkien kautta, joista on etukäteen ilmoittautunut matkustajia mukaan. Bussi ei siis aja kaikkien reitillä olevien pysäkkien kautta. Ilmoitathan puhelinnumeron, josta olet tavoitettavissa matkalle lähdettäessä.

Kun bussi on mukana matkalla Baltian maihin, voi matkatavarat ja tuliaiset jättää laivamatkojen ajaksi bussin. Bussissa ei kuitenkaan tullisäännösten vuoksi saa kuljettaa tupakkatuotteita, vaan ne on pakattava käsimatkatavaraan. Asiakas on aina itse vastuussa matkatavaroistaan ja niiden sisällöstä. Tulli voi suorittaa pistokokeita ja läpivalaista bussin. Tarvittaessa jokainen joutuu tunnistamaan omat matkatavaransa tullissa. Liityntäbussikuljetuksilla matkatavaroiden ja tuliaisten sallittu yhteismäärä on 20 kg/matkustaja.

Ikärajoitukset laivamatkoilla

Laivayhtiöillä on risteilyjä ja reittimatkoja koskevia ikärajoituksia.Laivamatkoja koskevat ikäsäännökset löydät seuraavista linkeistä:

Matkustajan on pyydettäessä todistettava henkilöllisyytensä ja ikänsä.

Retket

Retket toteutetaan, mikäli ilmoittautuneita on riittävä määrä. Suosittelemme varaamaan retket etukäteen jo matkavarauksen yhteydessä, jos tämä on mahdollista. Jotkut retkistä ovat varattavissa vasta kohteessa.

Matkustustiedotteet

Osoitteessa www.formin.fi julkaistaan ulkoasiainministeriön matkustustiedotteet kohdemaittain. Suosittelemme tutustumaan niihin ennen matkaa.