Kaakkois-Suomi

Kotkan Maretarium, Langinkoski
Alk. Kysy tarjoustamme!

Merellinen ja historiallinen Kaakkois-Suomi

Kaakkois-Suomi kutsuu kiinnostavilla kohteillaan vierailulle. Päivän matkaan mahtuu hyvin tutustumista kulttuurikohteisiin, laajoihin puistoalueisiin, hyvää ruokaa ja shoppailua. Iloa ja tietoa päivästä saa parhaiten opastetuilla kierroksilla.

Malmgård https://www.visitkotkahamina.fi/kohteet/malmgardin-kartano/
Malmgårdin kartanon pitkät perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle asti. Kartano on ollut Creutzin kreivillisen suvun omistuksessa jo yli 400 vuotta, ja nykyinen isäntä kreivi Henrik Creutz edustaa 13. sukupolvea. Nykyisin Malmgård on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn, luomutuotteiden jalostukseen ja myyntiin sekä panimotoimintaan. Kartanon nykyinen, 1800-luvulla rakennettu kaksikerroksinen päärakennus, peittämättömästä tiilestä muurattu linna, on saanut tyylivaikutteensa pohjoisranskalaisesta ja hollantilaisesta uusrenessanssista. Se on yksityinen koti, johon pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla kesäisin. Kierroksia opastaa kartanon isäntä kreivi Henrik Creutz.

Tilapuoti ja panimo palvelevat kävijöitä vuoden ympäri. Puodin valikoimiin kuuluu tilan omien panimo- ja ruokatuotteiden lisäksi lähiruokatuotteita seudun muilta tuottajilta. Jouluisin Malmgårdissa pidetään suuret käsityö- ja ruokamarkkinat.

Strömforsin ruukki https://stromforsinruukki.com/
Strömforsin ruukki on yksi maamme parhaiten säilyneistä ruukkiyhdyskunnista, ja sen juuret ulottuvat 1600-luvulle. Alueen kirkko, johtajan kartano ja erilaiset historialliset tuotantorakennukset, merkittävimpinä kaksi vasarapajaa, tarjoavat vierailijoille unohtumattoman aikamatkan. Ruukkialueen vaiheikas historia elää yhä tänään viehättävän puutalomiljöön, museoiden ja alueella työskentelevien yrittäjien ja käsityöläisten kautta.

Hamina https://www.visitkotkahamina.fi/visit-kotka-hamina-fi/ihmeita-kavelymatkan-paassa/tuhansien-tarinoiden-hamina/
Maailmanluokan linnoituskaupunki Hamina tarjoaa silmänruokaa esteetikolle. Se on Kaakkois-Suomen vanhin kaupunki ja rakennettu harvinaiseen ympyrän muotoiseen asemakaavaan. Keskellä ympyrää kaupunkia hallitsee Raatihuone, josta vanhan kaupungin kadut ja niiden värikkäät puutalot, museot, kirkot, putiikit ja kahvilat loittonevat säteittäin. Haminan historiallisilla mukulakivikaduilla kulkiessa on helppo kuvitella mielessään hevosten kavioiden kopinaa ja hevoskärryn kolinaa.

Virolahti Bunkkerimuseo https://www.visitvirolahti.fi/nae-koe/bunkkerimuseo/
Virolahden Bunkkerimuseo kertoo Salpalinja-puolustuslinjan rakentamisesta 1940-luvulla. Sotahistoriallinen museo on perustettu vuonna 1980, ja se esittelee itäisen maarajan linnoittamista vuosina 1940-41 ja 1944. Museo on osa sodanaikaista puolustusasemaa. Lähes 1200 km pitkä Salpalinja alkaa Suomenlahden rannikolta Virolahdelta ja ulottuu aina Jäämerelle saakka. Museon perusnäyttelyyn kuuluu sisänäyttely, Salpalinjan historiaa valottava lyhytelokuva (kesto 15 min) sekä ulkomuseoalueella sijaitsevat linnoituskohteet ja tykkipuisto. Sota-ajan henkeen rakennetussa näyttelyparakissa esitetään myös Suomen Salpa – viimeinen este -multimediaa, joka johdattaa kävijät mm. alkuperäisen elokuvamateriaalin välityksellä sota-ajan tunnelmiin ja Salpalinjan rakentamisen taustaan.

Miehikkälä Salpalinja-museo https://salpakeskus.fi/salpalinja-museo/
Miehikkälän Salpalinja-museo on vuonna 1987 perustettu Salpalinjan rakennushistoriaa esittelevä sotahistoriallinen museo. Useiden hehtaarien laajuinen museoalue on rakennettu alun perin vahvennetun komppanian puolustuskeskukseksi. Järeästi linnoitettu ja maisemallisesti näyttävä museoalue kuuluu Salpalinjan valtakunnallisesti arvokkaimpiin kohteisiin. Salpalinjaan pääset tutustumaan museon näyttelyissä, lyhytelokuvasta ja ulkomuseoalueella jylhässä kallioisessa metsämaastossa sijaitsevien opastettujen reittien avulla. Salpalinja-museo on myös koko perheen elämyksellinen historia- ja luontokohde ja sen monipuoliset palvelut ja seikkailu linnoituksen salaperäisissä sokkeloissa kiinnostavat myös perheen pienimpiä.

Maretarium tutustuttaa vieraat suomalaiseen vesiluontoon. Suomen vesistöissä elää noin 60 alkuperäistä ja vakinaista kalalajia. Tutustumiskäynnin jälkeen tiedät millaisia kaloja ovat törö, turpa, mutu, vimpa ja suutari.

Merikeskus Vellamo tarjoaa ajatuksia ja mielikuvitusta kutkuttavia näyttelyelämyksiä ja tapahtumia niin pienille kuin varttuneemmillekin museovieraille. Historiaa voi kokea kuunnellen, katsellen, haistellen, tunnustellen ja myös leikkien ja pelaten.

Kotkan kansallinen kaupunkipuisto on monipuolinen yhdistelmä luontoa, puistoarkkitehtuuria, historiaa ja rakennuskulttuuria. Kansalliseen kaupunkipuistoon kuuluu itäisen Suomenlahden merialueita, keskustan puistoja ja rakennettuja kortteleita sekä Kymijoen rantoja. Rakennetun ympäristön lisäksi kaupungin halki kulkee myös valjastamaton  koski. Kymijoen kosket ovat suojeltuja, mutta niissä voi sekä meloa että kalastaa.
Tarjolla myös upeita historiallisia retkiä, kuten

Langinkoski on keisarillinen kalastusmaja. Venäjän tuleva keisari Aleksanteri III vieraili kesällä 1880 luonnonkauniilla Langinkoskella ja sen ympäristössä. Keisariperheelle rakennettiinkin kalastusmaja, missä heillä oli mahdollisuus olla vapaina ilman hovin velvollisuuksia.

Tarjolla on myös useita historiallisia retkiä ja aktiviteetteja, teemoittain:
Retki viimeiselle linjalle ja suljetulle saarelle / Elämää Suomen Suuriruhtinaskunnassa / RIB-vene Saaristosafari Kotkan ihmeelliseen saaristoon / Keisarillinen kalaretki tai Rakinkotkan Viikinkisaari ja koskenlaskua Kymijoella.

Koe merellinen Kotka ja sen lähialueet!

Kysy tarjoustamme ryhmällesi:
Ryhmä- ja erikoismatkat
p. 0201 557 909
Ryhmat@LehtimakiGroup.fi

Kuvat: Zsar Outlet, Visit Kotka-Hamina, Ollinkarit